Hoe check jij je WhatsApp?

Gepubliceerd op 24 november 2014 om 10:41

Uit recent onderzoek blijkt dat er een verband is tussen dagelijks uren gebogen zitten over je telefoon en last van nek- en rugpijn. Amerikaanse wetenschappers tonen aan dat een gebogen ‘whatsapp-houding’ onnodige druk zet op de nek. Dit leidt vervolgens weer tot een pijnlijke rug, omdat het buigen van de nek een verhoogde druk op de wervelkolom veroorzaakt.

Bij het buigen van het hoofd in een hoek van 60 graden ontstaat er al een druk van 27 kilo op de wervelkolom. Het kantelen van het hoofd met 45 graden leidt tot een druk van 22 kilo. Een hoek van 30 graden staat gelijk aan 18 kilo druk en een hoek van 15 graden aan 12 kilo extra belasting.

Deze extra druk op de nek leidt volgens onderzoeker Kenneth Hansraj tot vroegtijdige slijtage en op den duur zal er zelfs een operatie nodig zijn om ontstane klachten te verhelpen. Hansraj: “Hoewel het in deze tijd bijna onmogelijk is om de veroorzakers van dit probleem, tablets en telefoons, te vermijden moet iedereen toch een poging doen om in de juiste houding op deze apparaten te kijken.”

Eerdere studies koppelden een slechte houding al aan een aantal gezondheidsproblemen waaronder rugpijn, gewichtstoename, obstipatie, zuurbranden, migraine en ademhalingsproblemen.

De studie wordt gepubliceerd in de komende editie van het tijdschrift Surgical Technology International. Lees een samenvatting van het artikel Assessment of Stresses in the Cervical Spine Caused by Posture and Position of the Head.

Bron: Surgical Technology International
Beeld: Thinkstock


«   »