Voorkom Rugklachten bij festivalbezoek

Gepubliceerd op 15 juni 2015 om 14:04

Het festivalseizoen is begonnen!
Met Lowlands, Pukkelpop en Appelpop in het vooruitzicht is het weer een zomer vol festivals in Nederland en Europa. Met het voorspelde mooie weer (met misschien ook een druppel regen) kan het een fantastische zomer worden met muziek in de zon.

Het festivalseizoen is begonnen!

Met Lowlands, Pukkelpop en Appelpop in het vooruitzicht is het weer een zomer vol festivals in Nederland en Europa. Met het voorspelde mooie weer (met misschien ook een druppel regen) kan het een fantastische zomer worden met muziek in de zon.

Veel festivalgangers zullen er voor kiezen om 's nachts te kamperen. Laarzen, een zaklamp en slaapzak worden meestal niet vergeten. Maar zouden ze ook stilstaan bij het effect dat kamperen en festivalbezoek op hun rug kan hebben?

Uit onderzoek van de Britse Chiropractoren Associatie (BCA) in 2014 is gebleken dat bij 43% van degenen die rugpijn hadden of hebben, hun bed/matras/kussen een belangrijke factor speelt bij het ontstaan ​​van die pijn. Aangezien de ondervraagden allen op een gewoon matras sliepen, zijn extra voorzorgsmaatregelen zeker nodig bij het slapen op de harde grond in een tent.

Om te zorgen dat je niets hoeft te missen op het festival hebben we het volgende advies:

  • Bescherm je rug - Zorg ervoor dat je rug wordt beschermd tegen een harde en mogelijk vochtige ondergrond door op een goede kwaliteitluchtmatras te slapen.
  • Ondersteun je hoofd - Probeer je kussen van thuis mee te nemen, als je weet dat het comfortabel en ondersteunend is. Als dat niet praktisch is, is een opblaasbaar kussen een goed alternatief. Probeer hem eerst thuis uit, om er zeker van te zijn dat je comfortabel op kunt slapen.
  • Prepareer je slaapplek - Verwijder voordat je de tent opzet eventuele grote stenen of stokken die in je rug kunnen prikken.

Een andere overweging voor de festivalgangers is de grootte en het gewicht van hun rugzak en bagage. Maarliefst 59% van de mensen gelooft dat tillen en dragen een oorzaak is van de rugpijn die ze hebben ervaren. Urenlang staan tijdens de reis met een zware tas op je rug kan al letsel veroorzaken voordat het weekend nog mot beginnen. Overweeg daarom de volgende adviezen:

  • Twee tassen is beter dan één - Neem liever twee of meer lichtere tassen mee dan één hele zware, zodat je het gewicht gelijkmatiger kunt verdelen.
  • Rugzakken zijn het beste - Zorg ervoor dat alle spullen gepakt kunnen worden in iets dat makkelijk te dragen is. Een rugzak met brede banden verdeelt de last gelijkmatig over je rug en een eventuele borstband helpt het gewicht nog beter te verdelen.

En tot slot:

  • Drink voldoende - Als je lange tijd in de zon in de rij staat te wachten, drink dan liever water of sap, omdat alcohol juist uitdroging veroorzaakt en daarmee spierpijn verergert.
  • Schoeisel en kleding - Als je weet dat je lang moet blijven staan, draag dan comfortabele schoenen en losse kleding. Sta met je voeten op schouderbreedte uit elkaar om je rug en heupen goed te ondersteunen.

"Laat je plezier liever niet ten koste gaan van je gezondheid. Eenvoudige dingen, zoals een beetje op afstand blijven van een uitbundige menigte, of een korte warming-up voor het dansen kunnen je helpen om letsel te voorkomen terwijl je nog steeds lekker kunt genieten!"