Verschillende Lichaamstypen! Wat Voor Lichaamstype Heb Jij?

Gepubliceerd op 22 september 2015 om 12:59

Verschillende lichaamstypen kunnen jouw lichaamsbouw bepalen. Ieder lichaam heeft verschillende kenmerken om het onderscheid te kunnen maken en het verklaart gedeeltelijk waarom je lichaam is zoals het nu is. Welk lichaamstype heb jij?!

Niet ieder lichaam heeft dezelfde bouw. Om daar een indruk van te krijgen zijn er drie verschillende lichaamstypen beschreven. Voor het in balans brengen en houden van je lichaam is het van belang dat je weet wat voor lichaamstype je hebt. Je kan dan betere, realistischere doelen stellen, zodat je eerder kan voldoen aan je verwachtingen.

 

Verschillende lichaamstypen te onderscheiden:

 

 1. Het Ectomorphe lichaamstype
 2. Het Mesomorphe lichaamstype
 3. Het Endomorphe lichaamstype

 

De Verschillende Lichaamstypen

De Verschillende Lichaamstypen

De drie basis lichaamstypen kunnen zorgen voor een bepaalde illusie voor je figuur. Iemand met een Ectomorph lichaamstype zal door zijn natuurlijke figuur altijd iets dunner lijken dan hij wellicht is. Terwijl iemand met een Endomorph lichaamstype eerder wat zwaarder zal lijken dan hij daadwerkelijk is. Terwijl iemand met een Mesomorph lichaamstype op het oog wat langer een getraind lichaam zou kunnen houden ook als er al wat extra kilo’s zijn bijgekomen.

 

Ectomorph Lichaamstype

 

Ectomorph Lichaamstype

Het Ectomorphe lichaamstype  wordt ook wel beschreven als het leptosomo lichaamstype en wordt gekarakteriseerd door een van nature slankere en magere bouw. Dit wordt vaak gecombineerd met een snelle stofwisseling waardoor de slankere en magere houding vaak blijft bestaan.

Iemand met een Ectomorphe lichaamstype zou veel met weerstand moeten trainen en veel calorieën binnen moeten krijgen om een atletische houding te kunnen krijgen. Met lange ledematen en spieren, weinig lichaamsvet en van nature wat minder spierkracht zal er langere tijd zwaarder getraind moeten worden om duidelijk in spierkracht te groeien in vergelijking met de andere lichaamstypen.

Kenmerken van een Ectomorph:

 • Smalle heupen en sleutelbenen
 • Smalle gewrichten (enkels/polsen)
 • Dunne bouw
 • Pezige spieren
 • Lange ledematen

 

Mesomorph Lichaamstype

 

Mesomorph LichaamstypeHet Mesomorphe lichaamstype of wel het atletische lichaamstype wordt gekenmerkt door de van nature zichtbare gespierdheid. De van nature boven gemiddelde gespierdheid in combinatie met een laag vet percentage maken dat dit lichaamstype er gauw atletisch uitziet.

Het lichaam is bij mensen met het mesomorphe lichaamstype het meest in balans en voldoet het beste aan de optimale voorwaarden voor training. Waarbij de reactie op specifieke training het snelst kan worden verwacht in vergelijking met de andere lichaamstypen.

Kenmerken van een Mesomorph

 • Bredere sleutelbeenderen
 • Smalle taille
 • Smalle gewrichten
 • Lange en ronde spier buiken

 

Endomorph Lichaamstype

 

Endomorph LichaamstypeHet Endomorphe lichaamstype wordt ook wel beschreven als het pyknische lichaamstype en wordt gekarakteriseerd door een wat bredere en kleinere bouw en zal van nature een aanleg hebben om een wat dikkere en ronde lichaamsbouw te ontwikkelen door het sneller toenemen in gewricht en lichaamsvet. Wanneer iemand met een endomorphe lichaamstype gaat sporten kan het echter snel zorgen voor een atletische houding.

Hiervoor zal goed gelet moeten worden op de samenstelling van de training (m.n. cardio in combinatie met kracht), de soort oefeningen (m.n. toevoeging van stretchen voor spierlengte) om te komen tot een atletische houding. Daarnaast is een gebalanceerde voeding, met extra aandacht op het binnenkrijgen van teveel calorieën van belang voor een evenwichtige lichaamshouding.

Kenmerken van een Endomorph

 • Geblokte bouw
 • Dikkere ribbenkast
 • Bredere, dikkere gewrichten
 • Brede heupen
 • Kortere ledenmaten

 

Beoordelen zonder er te “veel” waarde aan te geven

 

Van nature zal je dus altijd de neiging hebben tot een bepaald lichaamstype, maar vaak is er sprake van een mengeling van verschillende lichaamstypen. Het is namelijk niet altijdheel duidelijk aan te wijzen wat voor lichaamsbouw iemand heeft.

Het lichaamstype dat je van nature hebt kan je echter zelf veranderen door je manier van leven. Iemand met een slankere of dunnere bouw zou alsnog een gespierd lichaam of juist te stevig lichaam kunnen krijgen. Terwijl een geblokte bouw niet wil zeggen dat je geen slank of atletisch figuur kan krijgen.

 

Bron: Ernst Kretschmer. Physique and Character: An Investigation of the Nature of Constitution and of the Theory. 1999