Lage rugpijn symptomen

Gepubliceerd op 14 oktober 2014 om 14:29

Zijn deze symptomen ook voor u herkenbaar?
Last van rugpijn, zeurpijn, lage rugpijn, pijnlijke rug, rugpijn en stijfheid in de onderrug, pijn in de onderrug, vervelende pijn in het midden en daaronder van de rug, vermoeide rug, weinig ruimte in mijn rug, weinig flexibiliteit, moeilijk te ontspannen, kan bijna niet bewegen, slapeloze nachten, botten pijn, lage rugpijn die met zitten onmiddellijk overgaat, pijn in onderrug sinds zwangerschap, kan niet bukken, krijg soms pijnscheuten als messen in m'n rug bij een verkeerde beweging, frequent terugkomende spit, vastzittende spieren.

Grote kans, als u zich herkent in een of meer van deze symptomen, dat u last heeft van lage rugpijn. En zoals u ziet, bent u niet de enige...

Het is belangrijk dat u ontdekt wat er bij u aan de hand is. Misschien weet u zelf wat de oorzaak is van uw rugpijn. Let op de symptomen van uw lichaam. Vraag uzelf bijvoorbeeld af: Waar doet het pijn? Hoe lang duurt de pijn? En: Wanneer krijg ik pijn?

Lage Rugpijn - Lumbago

Het meest voor de hand liggende symptoom bij lage rugpijn, is pijn in het lumbaledeel van de rug (dus in de lage rug). Lage rugpijn wordt daarom ook wel lumbago genoemd.

Wanneer de pijn op andere plaatsen zit (uitstraling naar de heup, het been en zelfs naar de voet), dan spreken we niet meer over lage rugpijn, maar over ischias.

U kunt last krijgen van uw rug na bepaalde inspanningen of bewegingen. Bijvoorbeeld als u gesport heeft of oefeningen gedaan heeft, waardoor u pijn heeft gekregen. De pijn is dan gerelateerd aan de lichamelijke activiteit. Dit noemen we eenvoudige lage rupijn.

Dan heb je nog de acute lage rugklachten, wanneer de pijn binnen een week weer weg is.

Een groot deel van de bevolking kan erover meepraten: ongeveer 80 procent van de mensen heeft wel eens lage rugklachten gehad. De meeste lage rupijn gaat vanzelf weer over.

Als er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak is voor de pijn, spreken we over a-specifieke rugpijn. Wanneer de pijn na drie maanden niet verdwenen is, dan hebben we te maken met chronische rugpijn.

 

Lage Rugpijn Symptomen - Wat Te Doen

Wanneer u weet welke symptomen er bij u zijn, wordt het makkelijker de oorzaak te achterhalen. En als je de oorzaak weet, kun je die gerichter aanpakken. 

Houding is een grote boosdoener bij rugklachten. Iemand die jarenlang een verkeerde houding heeft, krijgt daar op den duur last van.

Triggerpoints kunnen een oorzaak zijn: kleine spierknoopjes in overbelaste of geblesseerde spieren.

Er kunnen ook psychische oorzaken zijn: iemand die niet lekker in zijn vel zit, krijgt eerder klachten. Denk aan stress. Stress is ook zo'n boosdoener als het gaat om rugklachten.

En van het een komt vaak het ander: wanneer iemand niet goed slaapt (door stress, of wat dan ook), dan heeft het lichaam (en dus ook de rug) daar weer onder te lijden.

Zo kan je in een neerwaartse spiraal terecht komen, waar je niet vrolijk van wordt. (En dat heeft dan weer tot gevolg dat. .., etc. etc.). 

 

U helpt uzelf dus door te onderzoeken wat bij u de oorzaak kan zijn van uw rugpijn.

Geplaatst door Carry van Veen