Rugpijn & zelfzorg

Gepubliceerd op 14 oktober 2014 om 14:43

Tips om zelf van uw rugpijn af te komen.

Rugpijn is in negen van de tien gevallen het gevolg van verkrampte spieren. Het ‘is er in geschoten’ of je bent ‘door je rug gegaan’. Soms voelt de rug alleen maar extreem stijf, maar meestal gaat het gepaard met fikse rugpijn. Spit wordt ook wel lage rugpijn genoemd, omdat het altijd in het onderste deel van de rug zit. Het is een reactie van spieren op overbelasting van de rug. Bij een hernia is sprake van een doortrekkende pijn vanuit de rug. Een hernia is daarom niet hetzelfde als rugpijn.

Rugpijn is hinderlijk, maar niet ernstig. Binnen enkele dagen tot twee weken zijn de klachten over. Zo niet, dan kun je de hulp van je huisarts inroepen, die je bijvoorbeeld doorverwijst naar een manueeltherapeut.

Rugklachten kunnen ook het gevolg zijn van overgewicht, omdat dan de wervelkolom verkeerd wordt belast.Stress is een andere oorzaak van verkrampte spieren. In deze twee gevallen kom je met warmtebehandelingen en pijnstilling niet verder, maar moet je de oorzaak aanpakken.

Rugpijn: hoe kom ik ervan af?

Rugpijn kun je het beste aanpakken door:

1 De spieren te helpen ontspannen.

2 Warmte werkt goed bij rugpijn; een rode lamp, een warm bad of een kruik.

3 Rust verbetert de toestand niet, beweging wel. Mensen die, zonder overdreven inspanning, hun dagelijkse dingen blijven doen zijn eerder van hun rugpijn af dan mensen die op bed gaan liggen.

4 Een pijnstiller kan goed helpen om wat vlotter te bewegen. Als de pijn is gezakt, beweeg je weer wat makkelijker en dat komt je herstel ten goede.

5 Bezoek een Dorntherapeut. De therapeut zet de door de rug-spierpijn scheefgetrokken gewrichten weer in de optimale positie. Daarnaast kan de therapeut een Breussmassage geven om de spieren snel en doeltreffend te laten ontspannen. Door deze combinatie kan het lichaam sneller herstellen van de rugpijn. En is de kans op herhaling duidelijk verminderd.

Geplaatst door Carry van Veen