PSYCHO - MENTALE THERAPIE (mind-body therapie)

PAKT MENTALE EN FYSIEKE KLACHTEN VANUIT DE OORZAAK AAN !

MIND BODY THERAPIE

Kennis als therapie - je brein als medicijn

Antwoord op pijn en onverklaarbare klachten.

 

Het MindBody syndroom wordt in Nederland ook wel het Psychosomatisch syndroom genoemd.

Hierbij wordt de onlosmakelijke verbinding tussen lichaam en geest erkend. Het verband tussen bedreigende emoties, zoals angst, woede en schuld en aanhoudende pijnklachten wordt hierdoor geheel zichtbaar. Dr. J. Sarno heeft ontdekt hoe dit systeem functioneert en baanbrekend werk verricht. Hij gaf het de naam Tension Myositis Syndrome (TMS).

 

Zowel in Amerika als in Nederland is er een groeiend aantal artsen en therapeuten, waaronder ikzelf, die anders zijn gaan kijken naar de oorzaken van chronische pijn en lichamelijke klachten. Door het vooruitstrevende werk van Dr. H. Shubiner is inmiddels duidelijk dat het zich niet alleen beperkt tot fysieke problemen maar dat er ook een scala aan psychologische en mentale klachten uit voortkomt. In dit groter verband wordt het in Amerika het Mindbody syndrome (MBS) genoemd.

 

Niet het symptoom (jouw pijnen, chronische vermoeidheid of depressieve gevoelens) moet bestreden worden. De onderliggende óórzaak moet aangepakt worden. 

Niet alleen de diep liggende (onbewuste) opgekropte gevoelens, nooit uitgesproken emoties, onverwerkte teleurstellingen, jeugdtrauma’s, geen nee kunnen zeggen, altijd klaarstaan voor een ander, zijn de daadwerkelijke boosdoeners. Ook het gewone dagelijkse leven; ouder wordende ouders, trouwen, werk, kinderen opvoeden kan zorgen voor stress. Het lichaam kan daarop reageren met klachten.

Geloof het of niet, je lichaam en geest doen dit om je te beschermen tegen de emoties die ‘gevaarlijk of onplezierig’ zijn’

MindBodytherapieBewustFloreren-2.jpg

 

Jouw brein is degene die jou beschermd, denkt ‘ie.

Bij het psychosomatisch syndroom is je brein uit balans.

Je hersenen produceren ergens in je lichaam pijnprikkels, veroorzaken spierzwakte of ontwikkelen angsten, depressie dan wel slapeloosheid. Daar komt automatisch je focus op te liggen.  Maar waarom? Het brein probeert je te beschermen tegen emoties die te veel voor je zijn en die je onvoldoende verwerkt hebt. Ze worden opgeslagen in je lichaam. Het is een afleidingsmanoeuvre van je brein zodat je emoties die te pijnlijk zijn voor jou niet hoeft te 'voelen'. 

 

Bij de één uit zich dat in rug-, nek- en schouderklachten, chronische migraine of darmklachten. Anderen lijden aan hyperventilatie,  fibromyalgie, huidproblemen of depressie.

 

Iedereen heeft zijn eigen ‘zwakke plek’. Dit proces vindt plaats in je onderbewustzijn. Je denkt namelijk niet: laat ik mijn emoties eens verdringen. Nee, het gaat vanzelf. 

Totdat... Jijzelf besluit om er een streep onder te zetten.

 

Hoe doe je dat, een streep er onder  zetten?

Dit doe je eerst door kennis en daarna door kunde.

Zodra je inzicht en kennis opdoet over dit mechanisme, het doorziet,  verliest het zijn toepasbaarheid.

Het werkt het niet meer.

Als je dit eenmaal weet kan je andere manieren aanleren om met emoties om te gaan (kunde).

Ik rijk jou die veel effectievere benaderingen aan. Ze zijn heel concreet, niks geen zweverig gedoe. Wel zijn ze zacht, eenvoudig uit te voeren en doeltreffend. Je kan ze thuis gewoon zélf gaan doen.

Zo kan ook jij pijnvrij worden.

 

Hoe werkt het MindBody Syndroom?

De afleidingsmanoeuvre (jouw klachten)ontstaat doordat  het brein een verandering in het autonome zenuwstelsel te weeg brengt, door onderdrukte emoties. Hierdoor ontstaan fysieke en mentale klachten zoals pijn, tintelingen, brandend gevoel, doofheid, spierslapte, niet helder kunnen denken ………. enz.

Wat je dus moet weten is het onderstaande lijstje:

  • De problemen hebben geen lichamelijke oorzaak, je bent niet gewond, hebt geen weefselschade.
  • De pijn is echt, je hebt daadwerkelijk fysieke pijn of andere klachten. Het zit niet ‘tussen de oren’, je bent niet gek.
  • De oorzaak zijn onderdrukte emoties in het onderbewuste.
  • Je klacht ontstaat door de afleidingsmanoeuvre van het brein.
  • Het doel is om je af te leiden van deze onderdrukte emoties, vaak woede, schuld en schaamte, verdriet. Om ze goed verborgen te houden in je onbewuste.
  • Je brein denkt dat het ervaren van de ‘moeilijke en verschrikkelijke’ emoties erger is dan een fysieke of mentale klacht.

 

Deze ‘afschuwelijke en niet te hanteren’ emoties komen zéker niet alleen voort uit je jeugd.

Ze kunnen net zo goed ontstaan in het dagelijks leven doordat je zorg moet dragen voor ouder wordende ouders, je gezin draaiend wil houden, een carrière hoog te houden hebt, je vriendschappen onderhouden, betekenisvol wilt zijn en oh ja, ook nog leuke dingen doen.

 

Doen en leren

Nu dat je weet dat alles draait om kennis en kunde wil je vast wel weten wát je gaat leren.

Maar voordat je bij mij kan beginnen sluiten we uit dat er een lichamelijke, medische reden is voor jouw klachten.

Hierdoor raak je tevens overtuigt dat je last hebt van het MindBody syndroom.

Het betekent dat je een open en actieve mindset nodig hebt, dat je gaat loslaten dat er lichamelijke oorzaken zijn voor jouw klachten. Dat je volledig gaat accepteren dat jijzelf invloed hebt op loslaten van je huidige patronen.

 

Dan krijg je volledig inzicht in hoe het syndroom in elkaar steekt / functioneert. Ik rijk je hierbij diverse video , teksten en boeken aan.

Je zal de eerste niet zijn die na het lezen en luisteren al verbetering in de klachten ervaart.

En dat motiveert!

 

Vervolgens gaan we per behandeling kijken naar wat jij dit keer nodig hebt. Tenslotte is geen mens hetzelfde. 

Bijvoorbeeld heel gerichte schrijfoefeningen doen, waarbij je manier van schrijven doorslaggevend is. Dan heb ik het niet over dat het grammaticaal of spelling technisch in orde moet zijn. Nee, juist niet. Ik heb het over heerlijk vrijuit en ongeremd schrijven.

Er komen verschillende oefeningen aan bod die heel snel duidelijk maken van welke emotie(s) je last hebt. Je leert om emoties te herkennen, ze waar te nemen en dat het volledig veilig is om ze te ervaren.

Je ontdekt welke gebeurtenissen aan je emoties ten grondslag liggen en hoe ze jou kunnen helpen.

Op het moment dat je ziet hoe jouw emoties je leidraad zijn tot een uitstekend leven, zal je ze enorm gaan waarderen. Je gevoelens worden je vriend.

 

Uiteindelijk

Gedurende de tijd zal je merken dat het aantal dagen of weken tussen de behandelingen steeds groter wordt. Samen werken we naar het moment dat je dit zelfstandig kan.

Mijn doel is namelijk dat je onafhankelijk kan worden.

 

Ga je mee naar een leven waarin jijzelf de baas bent over jouw brein?

Een leven vol vrijheid, succes en liefde.


Wat zeggen zij....

Ik loop al jaren met een pijnlijke schouder rond te sjouwen bij allerlei therapeuten en niemand die bedenkt dat het misschien wel eens door de werking van mijn hersenen kan komen. Na een paar avontuurlijke sessies die zich richtten op hoe emoties en hersenen samenwerken is mijn pijnlijke schouder weg!

     Anoniem

Van rugklachten naar hersenfunctie…

De 16 jarige dochter van een cliënt komt met rugklachten in de praktijk.

Uit de intake blijkt dat ze daarnaast wat verstandelijke beperkingen heeft.  

Ik merk algauw dat haar neurologische verbindingen in de hersenen niet optimaal functioneren.                                   

Om haar hersenfunctie te ondersteunen besluit ik tot energetische therapie, fysieke oefeningen en een stukje hypnotherapie.  Alle therapievormen weet ze feilloos op te pakken en binnen 3 maanden zijn de resultaten al merkbaar.

Inmiddels kan ze weer pijnvrij staan en zitten doordat ze nieuwe neurologische paden heeft aangemaakt. Ook haar hypermobiele gewrichten zijn stabieler geworden waardoor ze letterlijk steviger op haar benen staat.

En bovenal, verteld ze, is het zo fijn dat het rustiger is geworden in haar hoofd, dat haar zelfvertrouwen is toegenomen en dat ze nieuwe informatie beter kan verwerken en onthouden.  

Er zit nog steeds verbetering in dit proces, dat gebaseerd is op het goed functioneren van de hersenen!

Het zal je maar gebeuren dat je last heb van je voet zo ongeveer een jaar of 5 (na een operatie) en dat je na 1 "behandeling'' zonder pijn naar huis gaat.

Is zoiets mogelijk, het klinkt raar, maar het was waar.

Beide voeten werden door Carry aangeraakt en ik gaf aan dat mijn rechter voet t.o.v.  de andere koud aanvoelde, daarna richt zich de aandacht op de pijnlijke rechter koude voet.
Door de voet tussen twee handen op te sluiten, is de energie die daar van uit ging zijn werk gaan doen, het voelde als een massage en de pijn verdween.
Septisch maar verlost van de pijn ging ik naar huis. Deze behandeling is een week later nogmaals herhaald en nu 4 maanden later loop ik nog steeds zonder pijn rond.
Ver op de achtergrond is er nog wel iets aanwezig, maar de pijn is weg wat mijn mobiliteit zeer heeft vergroot.
 
Zou het dan ook wat voor mijn rug zijn?
Ik durfde het bijna niet te hopen. Dorn therapie*  zou mogelijk een oplossing kunnen zijn?
Staande op een houten blokje van 4cm hoog en zwaaien met het ander been (als een soort koekoeksklok), werd ik van mijn zeurende onderrugpijn verlost.
Stukjes bij beetje werd de rug recht gezet, gemasseerd met olie en dan na een week weer terug komen. Na een 4 tal behandelingen voelde ik ook hier bij het resultaat.
Ook Carry ontdekte vooruit gang en de behandelingen werden voortgezet met steeds langere tussenposes.
Ben erg tevreden, we staan nu op het punt de behandeling te stoppen of slechts met grote tussenpozen bij te houden.
 
Mijn dank gaat dan ook uit naar Carry die met veel zorg en toewijding het dagelijkse leven een stuk prettiger heeft gemaakt.

     Ton 

*Dorntherapie wordt niet meer gegeven.